Skip to main content

Omgeving

Nationaal Park

Drents-Friese Wold


Nationaal Park

Vakantiebungalow de Bosuil ligt aan de rand van het Drents-Friese Wold en het Doldersumse Veld, een uitgestrekt vochtig heidereservaat.
Het Drents-Friese Wold is een nationaal park van 8000 hectare met bossen, vennen, heidevelden en stuifzanden. 

Drenthe en Friesland

Wateren ligt op de grens tussen Drenthe en Friesland. Behalve het Drents-Friese Wold en het Doldersumse Veld zijn natuurgebieden als het Dwingelerveld, het Fochteloërveen en De Weerribben een bezoek waard. In de Weerribben zijn boten en kano’s te huur zodat u vanaf het water dit prachtige gebied kunt bekijken.

Fochteloërveen

Reeën, vossen en dassen

Drenthe kenmerkt zich door een landschap met een rijke schakering van bos, heide en weidelandschappen. Met wat geluk en geduld kunt u er reeën, vossen en dassen tegenkomen.

Ook kunt u bijzondere vogels in dit gebied aantreffen. Zo broedde er in 2020 een draaihals in de buurt van Vakantiewoning de Bosuil. In en rondom het Fochteloërveen en het Doldersumse Veld zijn regelmatig kraanvogels te bewonderen. Vlakbij Vakantiehuis De Bosuil broedt een ooievaar in het veld.

 

Er op uit!

Vanuit het vakantiehuis kunt u naar hartenlust wandelen, fietsen en paardrijden in de prachtige bossen die Drenthe rijk is. Er is een groot wandelnetwerk en er zijn talloze fietsroutes die u langs toeristische dorpjes als Diever, Dwingeloo, Vledder en Appelscha leiden.

Er zijn veel fietsroutes uitgezet door het Drents-Friese Wold en de omgeving met een uitgebreid fietsknooppunten systeem. Speciaal voor mountainbikers zijn er uitdagende en mooie routes in het Drents-Friese Wold. Ook voor ruiters en menners zijn er diverse lange en korte routes. De routes zijn goed aangegeven en ook terug te vinden op de kaart en/of informatiefolders van Staatsbosbeheer, (verkrijgbaar bij de bezoekerscentra in Appelscha, en Dwingeloo en de VVV’s).

U kunt uw eigen fiets meenemen maar er zijn ook op diverse plaatsen fietsen te huur. Voor de paardenliefhebbers is het mogelijk een paard te huren of zelf mee te nemen. Ook zijn er op diverse plekken huifkarren te huren.

Drenthe en Friesland, volop cultuur en natuur!

Voor zowel natuur- als cultuurliefhebbers is er veel te beleven in Drenthe en Friesland. Steden als Assen, Groningen of Leeuwarden zijn beslist een bezoek waard. Maar ook de kleinere steden zijn leuk voor bv een stadwandeling, zoals Franeker met het planetarium van Eise Eisinga, of een van de mooie Friese plaatsen als Sloten, Sneek of Dokkum. In Drenthe is Orvelte een aanrader. Een wandeling door het voormalige concentratiekamp en herinneringscentrum Westerbork is indrukwekkend. Verhalen van het kamp geven de verschillende tijden van het kamp in Westerbork weer.

 • Hunebedden

  Breng ook eens een bezoek aan de hunebedden in Drenthe. De hunebedden zijn prachtige prehistorische megalithische bouwwerken die dateren uit de nieuwe steentijd. Deze hunebedden kunt u op verschillende plekken in Drenthe vinden. Onder andere in de plaatsen Emmen, Borger en Havelte.

 • Drents Museum - Assen

  In het Drents museum in Assen vindt u veel info over de provincie Drenthe, zijn geschiedenis, archeologie en kunst. Een rondleiding door één van de medewerkers is mogelijk en zij vertellen u het één en ander over de kunstenaars, het poppenhuis en de archeologie.

 • De Koloniehof -Frederiksoord

  In het museum De Koloniehof in Frederiksoord kunt u naast een kop koffie of lunch veel te weten komen over de geschiedenis van de veenkoloniën. In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht door generaal Johannes van den Bosch die de armoedige gezinnen na de Franse overheersing wilde helpen. Van den Bosch kocht in Drenthe woeste grond aan zodat de armen deze konden ontginnen. Het Huis Westerbeek op het landgoed Westerbeeksloot in het huidige Frederiksoord, werd het bestuurlijk centrum van de Maatschappij van Weldadigheid. Ook is er een rondleiding met de kolonietram mogelijk.

 • Sauna Het Friese Woud

  Voor een dagje ontspannen en relaxen kunt u terecht in Sauna Het Friese Woud in Boijl. Geniet van een heerlijke massage, hammam-behandeling of stap in de sauna.

 • Dierenpark Wildlands - Emmen

  Een bezoek aan Dierenpark Wildlands in Emmen is zeker de moeite waard. 

 • Varen in Giethoorn of Weerribben

  Samen met de hond kunt u ook het avontuur op het water zoeken, bv door een vaartochtje door de grachten in Giethoorn of door een fluisterboot of kano te huren in de Weerribben.

 • Doldersumse Veld

  Op het Doldersumse Veld kunt u de schaapherder tegenkomen met zijn Schoonebeker heideschapen. In de zomer telt de kudden zo’n vijfhonderd schapen. Je kunt daar mooi hondenwerk zien van de schaapsherder met zijn working Kelpies.

 • Forellenvijver Oosterstreek

  Houd je van vissen? In forellenvijver Oosterstreek kunt u terecht voor het vissen op forel en/of steur. Er zijn hengels aanwezige en indien gewenst wordt de gevangen vis voor u gerookt.

 • Klimmen of golfen

  In Appelscha kunt u terecht voor een heus klimavontuur bij Appelscha Outdoor. In Appelscha en Havelte kunt u naar een midget golf baan. Golfliefhebbers kunnen terecht op de 18-holes tellende golfbaan in Havelte.


Op pad in Friesland en Drenthe

Omgeving Liphusterheide (Beesterzwaag)

Uffelte

Weerribben

Boswachterij Grollo

Holtingerveld

Dwingelerveld

De Eese

Schaepedobbe bij Elsloo